Stappenplan

Neem het initiatief

Samen doorlopen we de stappen tot de realisatie van uw nieuwe plek om te wonen, leven of te werken.

1. Oriëntatie

Kennismaken. Verkennen. Schetsen.

Je hebt nieuwbouwplannen of plannen om te verbouwen. Privé of zakelijk. En je zoekt een architect om jouw wensen te vertalen naar een ontwerp. Mijn werk spreekt voor zich, alleen kan ik het in een eerste gesprek nog meer laten spreken. Ik vertel jou hoe ik een nieuwbouw-, verbouw- of vernieuwbouwproject aanpak. Jij vraagt mij alles wat je verder wilt vragen.

Wat je in deze oriëntatiefase van Ensō architectuur kunt verwachten? Inlevingsvermogen en lef. Ik ben geen tekenaar die blind uitvoert, maar trigger je met mijn ideeën. Natuurlijk gebaseerd op jouw wensen, het perceel en het beschikbare budget. We verkennen de mogelijkheden en de onmogelijkheden van jullie plek. De eerste ideeën deel ik als schets met je. Ik denk met je mee en zet je aan 't denken. En laat je duidelijk zien dat je met nieuwbouw en bestaande bouw meer kunt dan je in eerste instantie zelf ziet. Dat is mijn toegevoegde waarde.

 

 

2. Ontwerp

Ontwerpen. Toetsen. Vergunning regelen.

We hebben kennisgemaakt en ik heb in een tweede gesprek mijn offerte toegelicht. Zo krijg je een duidelijk beeld van de advieskosten. Heb je daar een goed gevoel bij? Dan maken we de eerste schetsen concreet in een definitief ontwerp. Zo'n ontwerp valt of staat voor mij met de invulling van persoonlijke details. Welke uitstraling past bij jou? Welk gevoel moet spreken uit het interieur en exterieur? En welke materialen horen daarbij? Ook kijken we naar de indeling van de plattegronden, de routing, de toetreding van daglicht en de definitieve plek van sanitair en keuken. 

Is dat helder? Dan regel ik de omgevingsvergunning, als die tenminste nodig is. Bij een verbouwing kan ik een ontwerp vergunningsvrij maken. Is er wel een vergunning nodig, dan overleg ik met de gemeente en toets ik aan bouwregelgeving. De eerste stap bij de vergunning is het overleg van de Welstandscommissie. Dat is het startschot voor de bouw of verbouwing.

 

 

3. Werkvoorbereiding

Plannen. Organiseren. Verfijnen.

Met een goede werkvoorbereiding voor de uitvoerende partijen leg je de basis voor een goed lopend bouwproces. Zeker bij nieuwbouw kost de voorbereidingsfase veel tijd en energie. Ik kan namens jou de regie voeren. Daarom vind je werkvoorbereiding altijd terug op mijn offerte.

Ik vraag offertes aan bij aannemers en installateurs, controleer ze en adviseer je erover. Ook maak ik samen met de bouwpartners een projectplanning, rekening houdend met levertijden van producten, en stuur mensen tijdig aan om die planning te halen. Daarbij is een goede onderlinge afstemming van werkzaamheden cruciaal. De neuzen van de bouwprofessionals moeten dezelfde kant op staan.  

In deze fase verfijn ik het ontwerp en werk ik in overleg met jou bepaalde onderdelen verder in detail uit. Goed om te weten dat ik ook een rol kan spelen bij het ontwerpen van bijvoorbeeld het complete interieur. Denk aan de badkamer, keuken, trap, tafels, interieurkasten, maar ook de verlichting. Ik doe dat altijd in samenwerking met mijn partners, zoals een interieurarchitect of installateur.

 

 

4. Realisatie

Bouwen. Begeleiden. Controleren.

De afstand tussen tekenkamer en bouwplaats is voor mij klein. Ik ben architect, maar praktisch ingesteld. Dat maakt dat veel opdrachtgevers mij inzetten voor het daadwerkelijk begeleiden van het bouwproces. Niet typisch het werk van een architect, wel van Ensō architectuur. Ik blijf het liefst zo lang mogelijk bij een project betrokken: van eerste kennismaking tot aan de verhuizing.

Gaat de bouw of verbouwing van start, dan ben ik de tussenpersoon die communiceert met je aannemer. Ik controleer, bewaak en rapporteer de uit te voeren werkzaamheden. Daar ligt tijdens de bouw mijn focus op. Na oplevering blijf ik in beeld, want ook het afhandelen van eventuele nazorgklachten hoef je niet zelf te doen.